Kako opremiti bebinu sobu? - 10 najvažnijih pravila

Opremanje sobe za bebu jeste jedno lepo i zabavno iskustvo. Ipak, ono jeste ozbiljan posao, a kao takav zahteva dobru pripremu. U ovom tekstu ćemo vam dati osnovne smernice, a vi onda prionite na onaj kreativni deo…

1. Kakvu želite sobu za bebu?

Prvo pitanje koje sebi treba da postavite. Ovde mislimo na neku opštu ideju – razmišljanje o prostoru sobe, koliko imate mesta na raspolaganju, da li će soba za bebu kasnije postati i dečija soba,… Odgovorom na ovo pitanje već diskvalifikujete puno opcija i fokusirate se samo na ono što je interesantno za vas.

Ukoliko možete da birate, izaberite tihu sobu blizu vaše sobe. Ako je soba hladna, obezbedite adekvatno grejanje, ako je topla, treba da ima dobru ventilaciju. Ukoliko soba ima dosta spoljne svetlosti, imajte u vidu postavljanje nekih tamnijih draperija ili roletni da bi beba bolje spavala tokom noći.

2. Mislite o praktičnosti

Jer praktičnost štedi vreme i energiju. Ukoliko raspolažete dovoljno velikim prostorom, mogu vam biti interesantne opcije konvertibilnih kreveta (zauzimaju oko 2m2 prostora). Kada beba izađe iz kreveca, ovi kreveti se pretvaraju u više elemenata dečije sobe: krevet za odraslu osobu, radni sto, police,.. Prednosti ove opcije su ekonomičnost na duži rok – nećete morati ponovo da ulažete u kupovinu nameštaja kada se krevetac preraste ili pred polazak u školu.

Ukoliko su vam pak bliskije opcije klasične bebine sobe - sa krevecom i dekorativnim aksesoarima za bebu - i ovde postoji pregršt praktičnih i ekonomičnih rešenja.

OPCIJA KONVERTIBILNOG KREVETA
OPCIJA KONVERTIBILNOG KREVETA
OPCIJA KONVERTIBILNOG KREVETA
OPCIJA KLASIČNE SOBE ZA BEBE

3. Odaberite specifičan stil ili temu

Na primer - da li želite da soba za bebu bude klasična ili moderna?

Dobar savet je da budete konzistentni. Da li je vaš dom u tradicionalnom, savremenom ili nekom mešanom stilu? Odaberite dizajn bebine sobe koji je u skladu sa enterijerom i dekorom vašeg celog doma. Na ovaj način, bebina soba neće odskakati i neće vam dosaditi.

SAVREMEN STIL
KLASIČAN STIL

4. Izaberite tople, mirne boje

Sa brojnim dečijim aksesoarima i igračkama koji će puniti bebinu sobu, previše jake i dinamične boje zidova i nameštaja mogu kreirati atmosferu “previše svega” . Odaberite boje koje su umirujuće kako bi prostor odisao harmonijom i toplinom.

Osnovni savet: odaberite najpre nameštaj i aksesoare, pa tek onda uklapajte boju za zidove. Najgora stvar koja mamu dekoratera može da snađe jeste da pronađe savršene zavese ili kolekciju posteljine iz snova, pa da shvati da se ne uklapa sa bojom tek okrečenih zidova. Tako da mame, budite mudre - sa današnjim izborom mnogobrojnih nijansi boja, definitivno je lakše prvo odabrati dekor, pa tek onda boju za zid.

5. Odaberite prvo najvažnije stvari

Da raščistimo – za početak su najvažniji: krevetac, površina za presvlačenje bebe i prostor za bebine stvari.

Postoje komode/kupalice koje ujedno služe i kao komoda za stvari, i kao kadica, i kao podloga za presvlačenje. Ove komode dolaze sa točkićima kako bi mogle da se jednostavno prenose do kupatila radi odvoda vode. Kada vam kadica i dušek više nisu potrebni, oni se jednostavno uklanjaju, a komodu nastavljate da koristite samo za stvari.

PRAKTIČNA KOMODA U KOJOJ MOŽETE KUPATI BEBU I POSLE KUPANJA JE NA NJOJ I PRESVUĆI

 

Ukoliko nemate prostora za komodu ili ne želite da opteretite površinu komode dušekom, postoje drveni ramovi sa dušekom koji se mogu montirati bilo na krevetac, bilo na komodu. Na ovaj način možete birati gde vam je najzgodnije da presvlačite bebu.

VIŠE NAČINA NA KOJI MOŽETE KORSITITI RAM ZA PRESVLAČENJE
VIŠE NAČINA NA KOJI MOŽETE KORSITITI RAM ZA PRESVLAČENJE

Ono što je važno da imate u vidu, jeste da je neophodno da bebu presvlačite na visini kako ne biste opteretili leđa i kako biste mogli da ostvarite komotnu komunikaciju sa bebom. Dušesci za presvlačenje uglavnom imaju bezbednosne graničnike, ali da napomenemo da ipak bebu ni na trenutak nesmete ostavljati na visini bez nadzora.

Što se tiče kreveca, standardne dimenzije su 120x60cm i namenjeni su za korišćenje do 3. godine. Postoje i kreveci većih dimenzija (140x70 cm) koji se mogu koristiti do 5. godine i uglavnom imaju mogućnost uklanjanja jedne ogradice kako bi se krevetac pretvorio u mali krevet. Krevetac može imati i sopstvenu fioku, što vam daje dodatne mogućnosti skladištenja stvari.


PRIMER KREVECA 140X70CM KOJI SE PRETVARA U MALI KREVET, PA U RADNI STO

6. Stvari koje nisu najvažnije ali mnogo znače

Postoji pregršt proizvoda namenjenih novim roditeljima i bebama. Svaki ima neku svoju neku priču, ali kao što nije za sve za svakog, tako je mudro odlučiti šta vama konkretno može da znači i šta može da usreći baš vašu bebu.

Noćno svetlo

Diskretno noćno svetlo može da bude jako praktično. Pre svega, značiće vama kada obilazite bebu tokom noći, jer paljenje svetla može uznemiriti bebu. Značiće i bebi jer kada se probudi tokom noći, umiriće je da zna da je u poznatom okruženju.

VESELI LIK OVE LAMPICE ĆE DOPRINETI NEŽNOJ ATMOSFERI BEBINE SOBE

Fotelja za dojenje

Dojenje, pričanje i ljuljuškanje bebe u tišini i miru bebine sobe su od dragocene važnosti za bebu. Ovo su momenti u kojima ćete i vi najviše uživati, a dodatno će vam značiti da bebu nakon što se uspava odmah možete da ušuškate u krevetac koji je blizu.

NEŽNI TRENUCI STVARANJA BLISKOSTI SA BEBOM

Kutije za aksesoare

Aksesoari za negu bebe: pelene, puderi, kreme, tuferi, … sve to treba da bude na dohvat ruke i lepo organizovano. Kutija za aksesoare treba da stoji pored dušeka za presvlačenje ili vrlo blizu, kako ne biste odlazili od bebe dok je presvlačite.

PRAKTIČNA KUTIJA ZA AKSESOARE MOŽE BITI UKOMPLETIRANA SA POSTELJINOM I DEKOROM

Muzička vrteška

Možete li da zamislite krevetac bez muzičke vrteške? Nije ona tek puki detalj, ovo je bebina prva igračka! – beba će se radovati svojim veselim visećim drugarima, a nežna melodija će je umirivati.

7. Mislite na bezbednost

Kod kupovine nameštaja, obratite pažnju pre svega na standarde kvaliteta proizvodnje. Oni su naglašeni na dokumentaciji prilikom kupovine, a garantuju da je prostor za bebu dovoljno dubok, da nema useke i da su letvice na ogradi na odgovarajućoj razdaljini. Ako ste u prilici, birajte radije onaj nameštaj na kome je istaknuto da sadrže niske procente VOC materija, formaldehida i ostalih štetnih materija.

Osigurajte prostor oko kreveca tako što ćete ga udaljiti od prozora, izvora toplote, lampi, dekoracija na zidu ili kablova. Udaljite od kreveca nameštaj na koji bi beba mogla da se uzpuze ili popne kada malo poraste.

Mislite već sad na bližu budučnost – kada beba počne da puzi i istražuje svet oko sebe. Zaštitite štekere odgovarajućom zaštitom od struje, ćoškove adekvatnim štitnicima, i vodite računa o štetnim i sitnim predmetima koje beba može dohvatiti.

8. Mislite na organizaciju

Kreirajte sistem za sortiranje i skladištenje. Ovo će vam uštedeti mnogo (preko potrebne) energije i spasiti vas stvaranja tekućeg nereda. Menjanje pelena, presvlačenje, oblačenje živahnog odojčeta može ponekad biti veoma iscrpljujuće.

Počnite tako što ćete organizovati bebinu garderobu po veličini i tipu. Neka vam na dohvat ruku bude samo ono što beba trenutno koristi, a sve ono što će koristiti kasnije ili ono što je već prerasla odmah markirajte i sklonite.

Kupite ili sami kreirajte kutiju sa više pregrada, koje ćete obložiti kesama, a koje će služiti za odlaganje i sortiranje prljavih pamučnih pelena, nošene garderobe i ostalih iskorišćenih stvari (upotrebljenih gazica, štapića, komadića vate, jednokratnih pelena, vlažnih mramica i sl.). Ova kutija bi trebalo da stoji blizu mesta na kome presvlačite bebu.

9. Ostavite prostora da soba “raste” sa vašim detetom

Kada osmišljavate sobu za bebu, razmišljajte dugoročno. Nemate mesta i za komodu/kupalicu i za fiksnu komodu? Fiksna komoda će vam više značiti na duge staze. Ako birate komode i ormane neutralnih boja, bez “bebećih” motiva – oni mogu da budu deo enterijera dečije sobe i kada dete poraste, ili ih možete premestiti u spavaću ili gostinjsku sobu.

10. Ne čekajte zadnji minut

Imajte u vidu da nameštanje bebine sobe može uzeti dosta vremena, pa ne čekajte da uđete u deveti mesec da počnete sa planiranjem. Ne morate stvari kupovati mnogo unapred, ali ako vas nešto zaista oduševi, naročito kada je u pitanju nameštaj, kontaktirajte tu radnju i raspitajte se o roku isporuke kako biste imali sve spremno na vreme. Kod poručivanja nameštaja, uglavnom je rok isporuke oko mesec i po dana.

Takođe uzmite u obzir da nakon krečenja i kupovine novog nameštaja, bebina soba treba dobro da se provetri, za šta bi bilo idealno da odvojite nekoliko nedelja svakodnevnog provetravanja. Takođe, soba treba da se detaljno očisti, a sav tekstil da bude opran i osušen.

SREĆNO SA PLANIRANJEM!